Ollaan jo parin vuoden ajan tehty munkkeja tällä ohjeella ja aina on tullu tosi hyviä. Ohje on kopsattu jostain internetin syövereitä, mutten enää muista mistä.

 

Yhteiset ainekset:

5 dl maitoa

75 g sulaa margariinia

1 pss kuivahiivaa

1½ dl sokeria

1 tl suolaa

2 tl kardemummaa

n. 14 dl vehnäjauhoja (niin että tulee pehmeä taikina)

 

Munkit:

kiinteää hilloa

huomattava määrä rypsiöljyä tai kookosrasvaa

sokeria

 

 

Valmistus:

 

Yhteiset valmistusvaiheet:

Lämmitä maitoa ja lisää sula voi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva taikinakulhoon ja lisää hieman jauhoja joukkoon. Kaada sen päälle maitoseos. Hämmennä, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja kardemumma. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.

 

Kohota liinan alla n. puoli tuntia.

 

 

Munkit:

Ennen kuin kohotat munkkeja, lisää niihin hillotäyte (jos haluat). Paina pullaan sormella kuoppa, jonka täytät kiinteällä hillolla (juokseva hillo ei ole hyvä vaihtoehto, oikeasti). Kisko taikinaa siten, että saat hillon piiloon. Nypi ja painele tiiviiksi. Kohota noin puoli tuntia.

 

Laita kattilaan öljyä niin paljon, että munkit mahtuvat kellumaan siinä. Kattilan pitäisi olla paksupohjainen rautapata, alumiini- tai teräskattila. Kovasti kaikkialla väitetään, että munkkien käsittelyssä reikäkauha olisi käytännöllisin, mutta tavallisella muovilastallakin pärjää erinomaisesti.

 

Kuumenna rasvaa niin kauan, että taikinaan tiputettu pikkuinen taikinanpala alkaa heti porista ja kiehua. Rasva ei saisi olla liian kuumaa, koska silloin munkit palavat pinnasta, mutta jäävät sisältä raaoiksi. Liian viileä öljy kypsentää hitaasti ja sitä ehtii imeytyä munkkeihin enemmän. Maun kannalta jälkimmäinen vaihtoehto on kuitenkin selkeästi pienempi paha.

(Kuumenna eka sitte lämpötilaa alemmas. Kun öljy lopettaa paukahtelun/ääntelyn se on tarpeeks kuumaa. Laita pakastepussiin sokeria ja sillä sokeroi munkit. )

 

Laita kattilaan vain muutama munkki kerrallaan, jotta öljy ei jäähtyisi. Koska kypsentämisen kestoaika riippuu öljyn kuumuudesta, voi ainoaksi vinkiksi antaa munkin värin tarkkailun. Kun munkki on molemmilta puolilta oikean värinen, se on todennäköisesti valmis.

 

Nosta munkit kattilasta hetkeksi talouspaperille. Varsin nopeasti kannattaa kuitenkin suorittaa sokerointi, sillä kosteaan pintaan sokeri tarttuu parhaiten. Sokerointi onnistuu joko lautasella tai paperipussissa.